lamalla.cat lamalla.cat Xarxa de Televisions Locals

  Xarxes socials

 • twitter
 • facebook

  Utilitats

 • Clica aquí per escoltar

L'Egipte dels faraons I

Les estacions i les piràmides

La Petita Xarxa comença un viatge amb la seva màquina del temps cap a les grans civilitzacions de la història. Agafeu-vos ben fort al vostres seients perquè haurem d’endarrerir el calendari moltes i moltes pàgines; hem d'anar a l’any 5000 abans de Crist!. Per què? Doncs perquè la primera parada en el nostre recorregut per les grans civilitzacions del món és a l’Àfrica, a un país que actualment es diu Egipte i que en el passat va ser un gran imperi. Voleu saber-ne més? Doncs seguiu-nos!

(Foto: el riu Nil, a Egipte)

Sabíeu que les estacions de l’any a l’antic Egipte eren tres i no quatre? Eren 'ajet', 'peret' i 'shemu' i tenien una gran relació amb el Nil, el riu més llarg de tot el món, amb 6.670 quilòmetres de llarg.

De juliol a octubre, era l’època de les inundacions, que ells anomenaven 'ajet'; el riu creixia i cobria les terres. Els egipcis creien que la crescuda era obra de Hapy, un déu que retenia les aigües a la seva caverna i que a mitjan de juny les deixava anar. Però no era així. En realitat les inundacions eren provocades pel desglaç de les muntanyes d’un altre país africà, Etiòpia, i per les pluges que es produïen a l’interior del continent i anaven a parar al riu.

Durant el 'peret', de novembre a març, les aigües del Nil es retiraven i el llot deixat servia per fertilitzar les terres; llavors es produïa la sembra.

La collita es feia a l’estació del 'shemu', de març a juny. Les grans extensions de terra de la llera del riu les dedicaven al cultiu de cereals com blat, ordi, civada o lli, base de la seva alimentació. Però també tenien petits horts, on cultivaven llenties, cigrons, cebes, cogombres, dàtils o raïm.

Però no penseu pas que en els mesos de les inundacions els egipcis s’estaven amb els braços creuats. No! Els egipcis eren molt treballadors. Criaven aviram, xais i porcs. Pescaven, amb xarxa o canya, llísseres, carpes i tenques. I a més eren cridats per construir les piràmides dels faraons.


(Foto: La piràmide de Kefré, vista des de la de Keops)

Les piràmides

Aquests gegantins monuments que anomenem piràmides no són res més que les tombes dels faraons, els reis totpoderosos d’Egipte. Considerat com un déu, el poble creia que quan el faraó moria aconseguia la vida eterna; per això, el seu cos s’havia de protegir, el convertien en una mòmia. I per a aquesta mòmia res més segur que una piràmide, van pensar. A més, en mirar cap al cel, consideraven que l’ànima del faraó arribaria al sol més ràpidament.

La primera piràmide es va construir el 2680 a.C. a Sakkara, en honor a Djoser, i és el monument més antic del món. Però les més grans, famoses i millor conservades són les tres piràmides de Gizeh, fetes en torn el 2550 a.C. i dedicades (a veure si te’n recordes...). Sí, als faraons Micerino, Kefrén i Keops. Just al seu davant n’hi ha altres tres, més petitones, són les de les esposes i fills del rei Micerino.

Saps quan van trigar a fer la piràmide de Keops? 20 anys. Hi van treballar 100.000 homes i es van necessitar més de dos milions de blocs de pedra. Els egipcis els lligaven amb cordes i els pujaven per rampes cap a la punta de la piràmide.

A l’interior de les piràmides hi havia un laberint de passadissos, decorats amb pintures, que porten a la cambra on hi ha el sarcòfag del faraó. S’hi ficaven tota mena de tresors, per tal que el faraó els tingués en l’altra vida, com llits, carros, joies, etc. Els lladres també existien en l’època i també van fer de les seves. Per evitar el pillatge, a partir de l’any 2000 aC. els faraons van decidir construir les seves tombes als penya-segats de la Vall dels Reis.


Més informació:

Web per saber com es feien les mòmies

Museu Egipci de Barcelona: els objectes egipcis més propers a casa nostra. 

British Museum: el museu europeu on es poden trobar més objectes de l'antic Egipte.


Continuarà...

Estigueu atents, perquè aviat podreu llegir a la Petita Xarxa la segona part sobre la història dels faraons.

A més, us donem la oportunitat de demostrar que sou veritables experts en la història de l'antic Egipte amb un joc temàtic. Qui respongui millor les preguntes del joc s'endurà un lot de llibres!  Xarxes socials

 • twitter
 • facebook

  Utilitats

 • Clica aquí per escoltar

654 Comentaris

Vols afegir el teu comentari a la notícia?

NORMES D'ÚS

 • Les opinions són dels internautes, no pas de PetitaXarxa.cat
 • Els comentaris han de mantenir l'educació i el respecte als altres.
 • No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles.
 • PetitaXarxa.cat es reserva el dret a eliminar comentaris que no s'atenguin a aquestes normes o que no guardin relació amb el tema.