lamalla.cat lamalla.cat Xarxa de Televisions Locals

  Xarxes socials

 • twitter
 • facebook

  Utilitats

 • Clica aquí per escoltar

Invent 9. La fotografia

Els secrets de "dibuixar amb la llum"

Fotografies de quan érem petits, dels nostres amics, dels llocs on hem estat... Avui en dia la fotografia forma part de la nostra vida i ens sembla impossible pensar que no sempre ha existit. Però per aconseguir fer fotografies amb el telèfon mòbil o una càmera digital, aquest invent ha passat per moltes fases. Es tracta d'una història que va començar a inicis del s.XIX i que explica en un nou capítol 'Els invents que han canviat el món!'.

Alguns trucs per fer fotografies

Sabeu què vol dir la paraula fotografia? Segur que ho heu aprés amb aquest capítol d''Els invents que han canviat el món!'... Sí, es tracta d'una paraula que prové del grec i que significa "dibuixar amb la llum".

Però per a fer bé les fotografies manualment cal conèixer el funcionament de la càmera. Per començar, cal conèixer què és el diafragma i l'obturador i quins efectes podem aconseguir gràcies a ells. A lapetitaxarxa.cat us ho expliquem i us proposem un joc perquè practiqueu com fer les millors fotos!


L'obertura del diafragma

L'obertura del diafragma controla la quantitat de llum que passarà a través de la lent de la càmera a l'hora de fer una fotografia. És a dir, en una sala on hi ha poca llum es necessita una obertura de diafragma més gran però, en canvi, una fotografia a l'exterior un dia de sol necessita una obertura de diafragma més petita.

A més, depenent de l'obertura, tindrem més o menys profunditat de camp. Amb més obertura, hi haurà menys profunditat de camp o fons borrosos; amb menys obertura, obtindrem més profunditat de camp i fons més nítids.


Velocitat d'obturació

La velocitat d'obturació és la velocitat amb què s'obre i es tanca l'obturador. De manera que amb més velocitat, menys llum arriba al sensor i podem aconseguir que efectes com per exemple que tots els elements de la fotografia quedin estàtics, immòbils (esportista que corre).

Amb menys velocitat, més llum arriba al sensor i aconseguim efectes com la sensació de moviment si fotografiem des d'un cotxe en marxa.

  Xarxes socials

 • twitter
 • facebook

  Utilitats

 • Clica aquí per escoltar

2 Comentaris

 • and another example of the rise,monster beats pro Any of the popular and more expensive headphones,OVER-EAR Everything seems to be a popular target. The product line offers, Monster Beats Studio Headphones Whiteand more choices, it can look very attractive and often. In this article, I would like to solve some. Place to avoid altogether.eBayI love eBay and eBay PowerSeller, Monster beats Studio High Performance Royal Blueso I am very familiar with the products and

  Anònim - 16/06/2012 - 06:29h

 • es molt iteresant pero tindria que posar qui la va inventar quent i si te algun motiu per averla inventat

  lola - 22/03/2012 - 16:31h

Vols afegir el teu comentari a la notícia?

NORMES D'ÚS

 • Les opinions són dels internautes, no pas de PetitaXarxa.cat
 • Els comentaris han de mantenir l'educació i el respecte als altres.
 • No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles.
 • PetitaXarxa.cat es reserva el dret a eliminar comentaris que no s'atenguin a aquestes normes o que no guardin relació amb el tema.